Czech (Čeština)
Czech (Čeština)
English (en-GB)

Krásná vína

Itálie

OBJEVTE S NÁMI CHUTĚ A VŮNĚ Itálie

Itálie

Giacomo Conterno

 

Vinařství založené roku 1908 Giovannim Conternem, které na začátku své historie vyrábělo vína z nakupovaných hroznů. Od roku 1934 vedl vinařství jeho syn Giacomo, který v roce 1974 koupil 14hektarovou vinici Cascina Francia, která má naprosto skvělé mikroklima a odkud od roku 1978 pochází všechna vína Conternů. Giacomo je absolutní tradicionalista – rmut kvasí více než 30 dní v dřevěných kádí bez kontrolování teploty, víno nechává mimořádně dlouho dozrávat ve velkých dubových suden. Vyrábí cca 50 tisíc lahví ročně, přičemž nejznámnější jsou dvě Barola – Riserva Monfortino a Cascina Francia. Od roku 2008 přidali cru Cerreto a v roce 2015 Arione, takže v současnosti vyrábí 3 single-vineyard Barola. Monumentální, klasická, dlouhověká a elegantní vína.

Itálie

Bartolo Mascarello

 

Cantina Mascarello je jednou z nejuznávanějších domén v Barolu. Vinařství bylo založené v roce 1918, na výsluní je pak dostal sám Bartolo Mascarello. V současnosti vede vinařství dcera Maria-Teresa Mascarello. Vlastní cca 5 hektarů vinic v částech Cannubi, San Lorenzo, Rue a Rocche del Annunziata (La Morra) a vyrábí jediné Barolo – cuvée všech cru – společně se špetkou Dolcetta a Barbery. Styl zůstává dodnes velmi tradiční, vinifikace probíhá v padesátiletých cementových a dřevěných nádobách bez přidání kvasinek nebo regulace teploty. Barolo pak stárne cca 3 roky v 25hektolitrových slavonských sudech (nedávno obměněné za nové) a následně ještě minimálně rok v lahvi před uvedením na trh.

Itálie

Luciano Sandrone

 

Kultovní výrobce moderního Barola, jehož vína se prodávají striktně na alokace. V roce 1981 přinesl na veletrh Vinitaly svůj první ročník 1978, kterého tehdy vyrobil pouze 1 500 láhví. Jeden americký obchodník je po ochutnání chtěl ihned všechny koupit. Stejnou mimořádnou péči věnuje Luciano Sandrone vínům napříč celým spektrem nabídky, a tak i základní vína umožní získat cenově příjemnou představu o jeho stylu a vinařském umu. Vinařství obhospodařuje 27 hektarů s roční produkcí 90 000 láhví (Barola bohužel velmi málo).

Itálie

Comm. G. B. Burlotto

 

Vinařství založené G. B. Burlottem, který se během svých 77 let života vinaře (1850–1927) stal superstar v tehdejším světě ovládaném francouzskými víny a za svého života byl srovnáván například s Vega Sicilia nebo Biondi-Santi. Byl to on, kdo začal jako první propagovat prodej Barola v lahvi, nikoliv v sudu nebo demižonu, dokonce dříve než takový velikán oblasti, jako Giacomo Conterno. Stal se dokonce oficiálním dodavatelem Královského domu Savoy, který v té době vládl v Piemontu a tím dosáhl nejen osobní slávy, ale také proslavil svoji vesnici Verduno na úroveň například Serralungy nebo La Morry. Po jeho smrti v roce 1927 však vinařství na několik desetiletí takřka zmizelo, a s tím upadla i sláva vesnice Verduno. V současné době vinařství vede pokračovatel rodu Fabio Alessandria a pomalu zvedá hvězdu jména Burlotto a získává zpět pozici jednoho z nejlepších malých producentů Barola.

Itálie

Il Marroneto

 

Historickou usedlost Il Marroneto zakoupil v roce 1974 právník Giuseppe Mori, otec současného majitele Alessandra. Když pak vysadil první část vinice, jeho synové Alessandro a Andrea okamžitě projevili velký zájem o práci ve vinohradu i o víno samotné. Po malých krůčcích se rozvíjeli, sklep byl zvětšen a když se Guiseppe i Andrea rozhodli dále pokračovat v právnické dráze, Alessandro převzal zodpovědnost za výrobu vína. V současnosti hospodaří na cca 9 hektarech vinic a jejich vinařství se po relativně krátké době řadí mezi 10 nejvýznamnějších a nejdůležitějších v Montalcinu a nabízí tradiční a elegantní vína.